Äventyr på riktigt: berättelsen om upptäckaren Sven Hedin
avatar

axel-odelberg_aventyr-pa-riktigtNamnet Sven Hedin torde vara bekant för de flesta, men vem han var och vad som gjorde honom så berömd kanske inte är så känt hos gemene man, i alla fall inte hos den yngre generationen. Därför är det mer än välkommet att författaren och journalisten Axel Odelberg valt att om hans liv och gärningar i biografin Äventyr på riktigt: berättelsen om upptäckaren Sven Hedin.

I Äventyr på riktigt framträder en fascinerande och mångfacetterad bild av en av Sveriges största upptäcktsresande någonsin; den nyfikne mannen som ständigt vill veta och upptäcka mer, den produktive författaren som producerar en imponerande mängd verk, berömdheten som umgås med noblessen och samhällets högdjur, den snarstuckna som har svårt att hantera kritik och mannen som imponeras av män med makt och pondus. Däremellan hinner Sven Hedin med att riskera livet ett flertal tillfällen under sina expeditionsresor och att fejda med August Strindberg. Hedin tar också tydlig ställning för Tyskland under världskrigen och blir nära bekant med Adolf Hitler, en man han beundrade mycket.

Det senare gjorde att hans gloria naggades i kanten, men vid sin död hyllades han ändå stort världen över för sina vetenskapliga insatser och hans privata begravning blev så välbesökt av kända människor, som t.ex. Dag Hammarskjöld och representanter för Vetenskaps- och Svenska Akademien, att den tog sig i uttryck av en statsbegravning. Sven Hedin ansågs således vara en remarkabel man av sin samtid och intrycket efter att ha läst Odelbergs Äventyr på riktigt är att Hedin än idag framstår som oerhört remarkabel.

Odelberg är mycket detaljerad i sin berättelse om Sven Hedin och måhända kan detta avskräcka vissa läsare, men för den som tillåter sig att fängslas och fascineras av Hedins öde och Hedin som person är alla detaljer om hans liv en fröjd att läsa. Äventyr på riktigt kan rekommenderas för alla som vill läsa om en mycket framstående svensk vetenskapsman som dessvärre kanske hamnat något i skymundan av sådana som t.ex. Carl von Linné.

This entry was posted in Biografi, Modern tid, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>