101 föremål ur Sveriges historia
avatar

dick-harrison_101-foremal-ur-sveriges-historiaHistoria är inte personer och händelser, kungar och krig. Det är också föremål, vilket de som ofta besöker ett eller annat museum kan intyga. Föremål kan vara minst lika viktiga – om inte viktigare – när det handlar om historia; det historiska blir mer påtagligt, verkligt och närvarande. Katarina Harrison Lindbergh och Dick Harrison har i 101 föremål ur Sveriges historia samlat föremål av varierande art och kändisskap i en mycket elegant bok.

I kronologisk ordning tar författarna med läsaren på en slags tidsresa genom Sveriges historia, berättad genom föremålen. Det första som slår läsaren är blandningen av föremål. Här kan man i samma bok läsa om både tuggummi från 10,000-talet, Silverbibeln i Uppsala och sköldar, svärd och hjälmar. Här finns kyrkoportar, kyrkostolar, väggmålningar, tapeter, skedar, Erik XIV:s kungakrona och mycket, mycket mer – och hela tiden berättar författarna om Sveriges historia med dessa föremål som utgångspunkt.

Föremålen i sig är intressanta – det lär också ha varit ett av urvalskriterierna vid författandet av boken. En del föremål är vida kända medan andra inte är kända alls, men att de alla får samlas i 101 föremål ur Sveriges historia är på något vis vackert. Att boken dessutom också är vacker att bläddra i gör inte saken sämre. Illustrationerna är oerhört eleganta och förgyller hela läsupplevelsen. Kanske är det till och med så att man ser föremålen bättre här än i verkliga livet.

101 föremål ur Sveriges historia är som klippt och skuren som presentbok, att ges bort till egentligen allt och alla, för så lättillgänglig är den både i språket och i det rent visuella. Den historieintresserade får ut mycket av att bläddra i detta verk och den som inte tidigare hyst något intresse för just historia löper risken att få det efter att ha läst 101 föremål ur Sveriges historia.

This entry was posted in Allmän historia, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>