Sveriges historia under 1800- och 1900-talen
avatar

lars-i-andersson_sveriges-historia-under-1800-1900-talenDet svenska samhället stod i snabb förändring under den tidigmoderna tiden, men det var inget mot för hur det skulle komma att bli under de kommande seklen. I efterdyningarna av Gustav IV Adolf:s avsättning 1809 växer ett annat land fram än det som tidigare varit. Enväldet var ett minne blott, de sociala strukturerna började luckras upp nya klasser uppstod. Lars I. Andersson har i Sveriges historia under 1800- och 1900-talen skildrat ett land i en allt snabbare förändring.

Sveriges historia under 1800- och 1900-talen tar avstamp i svallvågorna efter den så-kallade palatskuppen 1809 då Gustav IV Adolf avsattes och en ny regeringsform infördes. I kronologisk ordning får vi ta del i de sociala förändringarna under 1800-talet, hur de nya klasserna växer fram i samhället, hur staten moderniseras, utbildningssystemet utvecklas och hur Sverige blir allt mer industrialiserat. 1900-talet präglas av balansgången under det första världskriget med de sociala och ekonomiska förändringarna som det förde med sig, välfärdsstaten och partiernas framväxt.

Sveriges historia under 1800- och 1900-talen är den direkta fortsättningen på Sveriges historia 1521-1809: stormaktsdröm och småstadsrealitet och är även den i huvudsak ämnad som kurslitteratur på högskolor och universitet. Att detta har varit syftet med författandet av boken är tydligt i dess upplägg och utförande, men ändock är här ett verk som i viss mån fungerar som vilken historisk facklitteratur som helst för den allmänintresserade. Språket är av naturliga orsaker akademiskt, men det förhindrar inte att boken borde finnas i alla historieintresserade personers bokhyllor.

Andersson berättar grundligt och sakligt om Sveriges utveckling under två sekler och hans gedigna kunskaper i ämnet går inte att ta miste på. Fram träder en fascinerande bild av ett Sverige i kraftig utveckling och det är lätt att åtminstone försöka förstå sig på hur omtumlande och kanske till och med skrämmande detta måste ha tett sig för de personer som befann sig mitt i förändringarnas vindar. Sveriges historia under 1800- och 1900-talen fungerar bäst som ett komplement till Sveriges historia 1521-1809 likväl som denna kommer mer till sin rätt tillsammans med detta verk. Anledningen är enkel och det är helheten. Dessa böcker skulle lätt kunna slås ihop till en enda volym om det inte vore för det faktum att de är skrivna som kurslitteratur – och i skolans värld spenderar man veckor med att studera särskilda tidsperioder, därav behovet av uppdelad kurslitteratur.

Summa summarum är ändock att Sveriges historia under 1800- och 1900-talen är minst lika intressant att läsa som föregångaren och definitivt även passar de personer som inte studerar historia i skolans värld men som ändå har historia som intresse. Andersson berättar bra och tydligt och bilden av Sverige under dessa två sekler blir mycket tydligare efter att ha läst detta verk.

This entry was posted in Modern tid, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>