Andra världskriget
avatar

antony-beevor_andra-varldskrigetDet finns gott om böcker om andra världskriget, dels om kriget i sin helhet men också om särskilda personer eller skeenden under krigets gång. Berömda slag, operationer och huvudpersoner har beskrivits i bok efter bok, men sällan har kriget beskrivits så utförligt som av Antony Beevor. I Andra världskriget spenderar han över niohundra sidor med att berätta om hela kriget, från krigsutbrottet 1939 ända till Japans kapitulering 1945.

Andra världskriget har beskrivits som ett litterärt mästerverk och det är svårt att argumentera emot det epitetet, dels på grund av verkets omfång men också på grund av hur Beevor lyckas ro projektet i hand. Boken är storslagen, medryckande, intressant, skrämmande och fascinerande på samma gång. Med all önskvärd tydlighet berättar Beevor om hur kriget bröt ut, nazisternas ockupationer av Norge, Danmark, Frankrike och Polen, om krigets förlopp på Balkan, hur konflikten sprider sig till norra Afrika, Japans utbredning i Stilla Havet, attacken på Pearl Harbor och mycket, mycket mer.

Boken är svår att lägga ifrån sig och Beevor lyckas elegant att fängsla läsaren med sitt språk. Här får man som läsare en djupare inblick i krigets förlopp, orsakerna bakom detsamma och hur huvudpersonerna tänkte och resonerande. Skolkunskaperna om andra världskriget blir av Beevor ordentligt kompletterade med mängder av fakta och redogörelser. För den militärhistorisk intresserade är detta boken över alla andra böcker om andra världskriget.

Det är också oerhört glädjande att framställningen av kriget inte bara är baserad utifrån ett europeiskt perspektiv. Beevor lägger ner minst lika mycket tid på den asiatiska delen av kriget och är det något som annars lätt händer i sådana här sammanhang så är det att andra världsdelar nästan helt glöms bort och kriget har reducerats till enbart de händelser som utspelade sig i Europa. Den problematiken finns inte här, vilket är uppskattat. Asiatiska generaler och politiker är lika framträdande som de europeiska motsvarigheterna och allt detta sammantaget bidrar till en ökad och större överblick över kriget än till exempel den som lärdes ut i skolan.

Med en bok i den här storleksordningen är det nästan givet att felaktigheter har smugit sig in i manuset. Men faktum kvarstår; Andra världskriget är en ett måste för alla som är intresserade av kriget och av militärhistoria.

This entry was posted in Afrikansk historia, Asiatisk historia, Europeisk historia, Militärshistoria, Modern tid, Nordamerikansk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>