Svunna riken: mytomspunna folk och kulturer
avatar

markus-hattstein_svunna-rikenMånga är de civilisationer som en gång i tiden existerat på vår jord, mer talrika än de få som det berättas om i skolan och som är omskrivna i volym efter volym, som t.ex. det forntida Egypten, det antika Grekland, Romarriket, Kina och de nomadiska mongolerna. Andra civilisationer var små och existerade i skuggan av de stora, men det gör inte deras historia meningslös. Markus Hattstein har i Svunna riken: mytomspunna folk och kulturer samlat stora och små civilisationer från jordens alla hörn i ett rikt detaljerat och vackert översiktsverk.

En efter en berättar Hattstein med ett lättsamt språk om den ena kulturen efter den andra, rikt illustrerat med bilder, tidslinjer och kartor. Kulturerna är också sorterade efter världsdel, vilket i och för sig gör att den kronologiska ordningen går förlorad, men å andra sidan gör upplägget boken lättare att slå i om det är något särskilt man letar efter. Längst bak i boken finns dock en samlad tidslinje över rikena som en slags överblick och kompensation.

Svunna riken: mytomspunna folk och kulturer fungerar faktiskt utmärkt som uppslagsbok; här är allt lätt att hitta och prydligt uppställt. Den vetgirige lär älska detta verk och det som talar så mycket för den är det faktum att den också, som tidigare nämnts, tar upp så många mindre kända civilisationer, som t.ex. Hettiterna i Anatolien, Rapa Nui på Påskön, Nabatéerna från Petra och Australiens Aboriginer. Vill man dessutom veta mer om t.ex. Persien, Nordamerikas indianer och de sydamerikanska Maya-, Inka- och Aztekfolken är denna bok ett måste.

Visserligen finns det mera djupgående verk om specifika folk och kulturer, så den som är ute efter något mer än ett skrap på ytan kan måhända bli besviken på Svunna riken. Men det är inte så underligt om det är ett djupgående verk man förväntar sig, ty det är inte vad man får; detta kan – och måhända skall – ses som en introduktion till varje enskild civilisation som avhandlas. Den som vill veta mer kan konsultera litteraturlistan i slutet av boken.

This entry was posted in Antiken, Arkeologi, Forntid, Medeltid, Tidigmodern tid, Vikingatid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>