Regenter i Sverige
avatar

bengt-liljegren_regenter-i-sverigeSverige har haft många regenter genom århundradena. Exakt hur många är svårt att säga och beror helt och hållet på hur man räknar. En del verk som försöker samla alla dessa regenter inom samma pärmar brukar åtminstone övergripande nämna de från de isländska sagorna kända Ynglingarna för att få någon slags grund att stå på. Andra författare, som Bengt Liljegren, tar det säkra före det osäkra och börjar på historisk grund och inleder det lilla uppslagsverket Regenter i Sverige med Erik Segersäll år 970, den förste historiskt belagda sveakungen.

Visserligen kan man föra en diskussion kring när och hur Sverige faktiskt började existera som en nationell enhet och huruvida Segersäll och kungarna efter honom fram till mitten av 1200-talet i sådant fall skall ha inkluderats i detta verk, men sådant får andra bråka om. Regenter i Sverige är en perfekt bok för den som är intresserad av svensk historia och det kungliga men som egentligen kanske inte vet så mycket om tiden före t.ex. Gustav Vasa. Vissa riksföreståndare får också plats i boken, åtminstone dom som satt på posten under någon längre tid och tillsammans med kungarna är de organiserade i kronologisk tidsordning, vilket medför att läsandet blir en slags koncentrerad resa genom den svenska historien.

Precis som med systerboken Drottningar i Sverige (Tomas Blom, 2009) handlar det här inte om några djupdykande biografier. Här presenteras regenterna kort på en sida vardera ackompanjerade av vackra bilder – och för den som letar baskunskaper om våra forna kungar och riksföreståndare är detta ett utmärkt val. Dessutom kan Liljegrens verk kanske inspirera läsarna till att söka upp mera utförliga biografier om sina favoritregenter och på sätt öppna dörren till den historiska facklitteraturen på allvar, vilket aldrig kan vara fel!

This entry was posted in Biografi, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>