Jourhavande historiker
avatar

dick-harrison_jourhavande-historikerHistorieprofessorn Dick Harrison är känd både som kunskapsbank och allmänbildat snille i olika program i TV men också som författare av ett trettiotal historiska böcker och romaner. Oftast tar han med läsarna på djupet i de ämnen han avhandlar och inte sällan blir hans verk också tämligen omfångsrika. I sin roll som bloggare på Svenska Dagbladets hemsida kan han dock inte vara hur djupgående som helst och de artiklar som publicerats där har därför blivit många till antalet. Många av dessa är nu samlade i Jourhavande historiker.

I Jourhavande historiker svarar Harrison på läsarnas frågor i otroligt varierande ämnen och boken är därför också tacksamt indelad i tidsepokrar. Frågorna avser till exempel saker som om enhörningar funnits, hur exakta historiska tidsangivelser verkligen är, varför den svensk-norska unionen upplöstes 1905, huruvida Erik den heliges korståg mot Finland under 1100-talet verkligen ägde rum och mycket mer – och i varje enskilt fall lyckas Harrison förklara både pedagogiskt, enkelt och kortfattat.

Dick Harrison är en erfaren författare och föreläsare, vilket märks. Hans språk är lättsamt och han förlorar sig sällan eller aldrig i onödiga sidospår eller avstickare. Jourhavande historiker levererar i den bemärkelsen att den fungerar utmärkt som förströelse. Man kan lätt läsa ett par artiklar under en ledig stund, lägga ifrån sig boken och plocka upp den dagar efteråt utan att behöva anstränga minnet i ett försök att komma ihåg vad det var han försökte förklara när man slutade läsa. Här är det bara att gå raskt på nästa artikel som avhandlar ett helt annat ämne och så är man inne i det igen. Därmed inte sagt att boken inte går att sträckläsa. Harrison har ett sätt att förmedla historia som gör att boken är svår att lägga ner när man väl börjat läsa någon av artiklarna. Man vill helt enkelt bara läsa färdigt artikeln – och den inre rösten som säger ”bara en till” får verkligen upprepa sig, för helt plötsligt har en artikel blivit fem, eller tio, eller femton.

Jourhavande historiker passar utmärkt för de som vill ha en historiebok hemma men som kanske inte har lust att plöja igenom fyrahundra sidor om ett och samma ämne. Boken passar även de som är riktigt historiskt inbitna eftersom den är så lättsam och ändå informativ. För till syvende och sist hittar alla något att lära sig i den här boken, så omfattande är den. Sedan kan man tycka vad man vill om det faktum att Jourhavande historiker i slutändan ändå inte är annat än en blogg i bokform.

This entry was posted in Allmän historia, Antiken, Forntid, Medeltid, Modern tid, Svensk historia, Tidigmodern tid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>