De avgörande slagen IV: från 1870 till 1920
avatar

jfc-fuller_de-avgorande-slagen-4Att studera förlupna tiders befälhavare och deras strategier på slagfältet är inget nytt. Så har man alltid gjort och kommer alltid att göra. Några personer och drabbningar står dock ut ur mängden som särskilt betydelsefulla eftersom de på ett eller annat sätt omformat samhället och det är dessa som författaren J.F.C. Fuller sammanställt i bokserien De avgörande slagen. Serien avslutas här med den fjärde delen.

De avgörande slagen IV: från 1870 till 1920 utspelar sig i huvudsak under det första världskriget och inleds med slagen vid Marne och Tannenberg 1914, där tyska styrkor tar sig an franska respektive ryska diton på väst- och östfronten, för att sedan ta oss vidare via dödläget på västfronten till slaget vid Amiens 1918, där det tyska försvaret i väst kollapsade, och avslutas med slaget vid Warszawa 1920 under det polsk-sovjetiska kriget.

Noterbart är att stridsteknikerna i Fullers framställning blir alltmer moderna i och med att vapnen utvecklas i takt med att industrialismen kommit igång på allvar. Samtidigt lever det strategiska tänkandet hos befälhavarna kvar i en förgången tid där väl ordnade formationer och massanfall varit standard. Nu, med kulsprutor och effektiva kanoner, var sådana anfall oerhört ödesdigra och det skulle visa sig ta hela kriget innan verkligheten hunnit ikapp beslutsfattarna och nya strategier utvecklats till fullo.

Som vanligt är Fuller intressant att läsa. Hans språk är medryckande och som vi kommit att vänja oss vid i den här bokserien fyller han på med massor av information om truppstorlekar samt deras uppställningar och förflyttningar på slagfältet, ackompanjerat med tabeller och kartor. Som tidigare påpekats kan all denna information te sig aningen mustig för den som inte är så värst krigshistoriskt intresserad, men boken är mer än bara siffror och statistik. Som vanligt ingår ett par krönikor som enkelt och tydligt sätter in redogörelserna i sin historiska kontext, vilket gör att dessa böcker blir oerhört mycket mer intressant för den allmänhistoriskt intresserade.

Som avslutning på bokserien är De avgörande slagen IV: från 1870 till 1920 helt klart tillfredsställande och oavsett om man som läsare har ett intresse för krig eller inte går det inte att förneka det faktum att det fortfarande finns något att lära sig av dessa böcker. De är intressant skrivna och behöver, som också tidigare påpekats, inte läsas i ordning. Vill man så går det alldeles utmärkt att plocka upp De avgörande slagen IV: från 1870 till 1920 direkt, om det är den epoken som man finner mest tilltalande.

This entry was posted in Europeisk historia, Militärshistoria, Modern tid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>