101 historiska myter
avatar

ake-persson_101-historiska-myterTillhör du dom som tror att vikingarna bar horn på sina hjälmar eller att Julius Caesar var Romarrikets förste kejsare? Är du en av dom som bär en övertygelse om att medeltiden var en mörk och dyster tid eller att kinesiska muren kan ses från månen? I sådant fall kommer Åke Perssons och Tomas Oldrups 101 historiska myter att omkullkasta en stor del av din begreppsvärld, ty här avslöjas dessa historiska ”fakta” – och många fler därtill – som just rena myterna.

I 101 historiska myter presenteras varje myt på ett uppslag vardera där författarna kort och koncist förklarar bakgrunden till myten, hur denna sannolikt uppstod och på vilket sätt den inte stämmer överens med verkligheten. Som läsare förvånas man snabbt över hur stor del av ens egna skolkunskaper som här bevisas vara mer eller mindre felaktiga. Adolf Hitler låg t.ex inte alls bakom byggandet av Autobahn, Finska kriget 1808-09 var inte Sveriges sista krig, Christofer Columbus upptäckte inte Amerika, Ansgar kristnade inte Norden och … så fortsätter det, sida upp och sida ner.

Med tanke på hur många av ens egna kunskaper om historien som är felaktiga kan man snabbt dra slutsatsen att 101 historiska myter är en viktig bok eftersom det mesta som anses vara sant också är allmänt vedertaget – och samtidigt helt felaktigt. Här ges läsaren både en aha-upplevelse och en viktig lärdom om källkritik på nästan varje uppslag, för det mesta som vi trodde var sant är saker vi hört någon annan säga, saker vi sedan trott på utan att själva undersöka huruvida det är sant eller inte. 101 historiska myter är ett rejält uppvaknande och dessutom intressant författad. Persson och Oldrup håller sig till ämnena och berättar kort, rakt på sak och utan onödiga utsvävningar. Boken passar perfekt på festen eller sammankomsten om man vill testa sina vänner och bekantas historiekunskaper, men är också alldeles utmärkt som kvällslektyr. Eftersom boken hoppar vilt mellan ämnena undviker den att bli förutsägbar och bibehåller läsarens intresse hela tiden.

Boken erbjuder lättsam läsning och fler överraskningar om de egna kunskaperna än vad man först kan tro eller inbilla sig. En helt klart intressant sammanställning.

This entry was posted in Allmän historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>