Vikingaliv
avatar

dick-harrison_vikingalivVikingar. Ordet frammanar bilder av ursinniga vildar med långa skägg, stora svärd och hjälmar med horn som besinningslöst attackerar och dödar intet ont anande fiender. Men det är långt ifrån hela sanningen eftersom långt ifrån alla vikingar var krigare. En del var sejderskor, andra var handelsresande eller upptäckare. De flesta var dock bönder som brukade jorden. Här får vi möta dom allihopa, män som kvinnor.

Vikingaliv är en bra skriven bok om vikingatiden och den dåtida människans sätt att leva. Dick Harrison och Kristina Svensson har dessutom en ny infallsvinkel på historieberättandet i och med att de låter verkliga personer stå som exempel för det som de vill berätta; Harald Hårdråde får representera de så-kallade väringarna, Torborg völvorna, Ottar handelsmännen och så vidare. Genom att ta exempel ur verkligheten försöker de förmedla bilden av livet under vikingatiden och lyckas rätt bra med det. Dessutom har de sett till att hälften av de tio personerna de valt att lyfta fram i boken är kvinnor.

Genom detta förfarande får man som läsare inte bara grepp om vikingatiden utan också om enskilda individer som levde och verkade under denna tidsepok. Språket är lättsamt och även om man hela tiden matas med fakta och namn så lyckas Harrison och Svensson bibehålla intresset genom hela boken. Vikingaliv kanske inte presenterar så mycket nytt om vikingatiden, men det den presenterar gör den åtminstone på ett nytt sätt. Att hälften av bokens personer är kvinnor är också något positivt eftersom dessa oftast förbisetts i övrig litteratur om vikingatiden – och därmed har också vissa aspekter av vikingalivet också förbisetts i forskningen – och boken är given för den som är det minsta intresserad av epoken.

This entry was posted in Medeltid, Svensk historia, Vikingatid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>