Oscar I: en biografi
avatar

eva-helen-ulvros_oscar-i-en-biografiMånga svenska kungar är omskrivna i volym efter volym, som t.ex. Gustav Vasa eller Karl XIV Johan. Dock finns det de som inte är så omskrivna alls och just Karl XIV Johan:s son och efterträdare, Oscar I, är en sådan monark. Därför är det tacksamt att Eva Helen Ulvros forskat om den förste av ätten Bernadotte som ärvde den svenska kungatronen och författat den, som boken också påpekar, första moderna biografin om Oscar I. Oscar I: en biografi gavs ut 2007 och finns dessvärre inte längre i publikation, vilket är oerhört tråkigt med tanke på den betydelse som Oscar I faktiskt hade för det svenska samhället.

Ulvros är grundlig i sin genomgång av Oscars liv och läsaren får veta lika mycket om faderns väg till den svenska tronen som om Oscar själv. Ulvros tar oss sedan steg för steg igenom Oscars liv i detta välstrukturerade verk där vi får lära känna honom som den elvaårige franskfödde pojken som kommer till ett främmande land, får lära sig ett främmande språk och som tidigt överges av sina föräldrar, framför allt modern som reser hem till Frankrike igen. Några år senare hägrar äktenskapet och Oscar friar till Josephine av Leuchtenberg med vilken han sedermera gifter sig. Tillsammans får de fem barn varav två skulle bli framtida regenter.

Genom studier av brev till och från Oscar lyckas Ulvros teckna en nära bild av monarken, från tiden som liberal kronpris som ibland kom på kant med sin egen fader och ofta fick lugna ner densamme efter många av hans raseriutbrott till tiden som lika liberal svensk konung – oroligheterna i Europa 1848 fick dock Oscar I att inta en mer konservativ hållning i sitt regerande. Ulvros beskriver Oscar I som en plikttrogen person som undertryckte sina känslor i ett förmodat försök att vara till lags och göra det som förväntades av honom, otvivelaktigt färgad av sin uppväxt som framtida svensk tronföljare. Som familjefar tycks han ha varit kärleksfull även om det står utom alla tvivel att han bedrog sin fru.

Ulvros skriver medryckande och fängslande om en regent som inte fått så mycket utrymme i litteraturen som denne kanske förtjänar. Det var ju trots allt under hans regeringstid som lika arvsrätt infördes liksom folkskolan. Om chansen att läsa Oscar I: en biografi dyker upp är det en chans man verkligen skall ta.

This entry was posted in Biografi, Modern tid, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>