Ludvig XIV: solkungen
avatar

herman-lindqvist_ludvig-xivLudvig XIV, som tog sig namnet Solkungen, tappade håret i unga år, men han kom att regera över Frankrike i sjuttiotvå av sina sjuttiosju levnadsår – och hans regeringstid blev därmed en av de längsta i Europa. Ludvig XIV:s tid på tronen är också känd för lyx och prakt, då han var den som fortsatte bygget av slottet i Versaille och gjorde det till högsäte för det franska hovet. Ludvig XIV sparade inte på omkostnaderna och omgav sig med stora konstnärer som Charles Le Brun, tonsättare och dramatiker som Jean-Baptiste Lully och Moliére samt arkitekter som André Le Nôtre.

I Ludvig XIV: solkungen tar Herman Lindqvist med oss på en resa genom monarkens liv, från hans födelse i ett äktenskap som varit barnalöst i över tjugo år till sitt trontillträde vid fyra års ålder, från Frankrikes styrande under en förmyndarregering ledd av kardinal Mazarin till Ludvig XIV:s totala maktövertagande vid kardinalens bortgång och från kungens bröllop med Maria Teresia till hans äventyr med sina officiella älskarinnor Athénaïs de Montespan, Louise de la Vallière och Francois de Maintenon. Men hans spendersamma liv i kombination med kungens krig bäddade också för ekonomiska problem och i förlängningen även för den franska revolutionen 1789.

Lindqvist berättar enkelt och intressant om solkungens liv och har ett bra flyt i språket, varpå boken blir otroligt lättläst. Vi får inte bara veta avsevärt mycket mer om Ludvig XIV utan också om personer i hans närhet och Lindqvist varvar detta med korta anekdoter om händelser kring hovet, som t.ex. drottning Kristinas uppseendeväckande besök efter sin tronavsägelse 1654. Boken innehåller mycket bilder, de flesta av dom stora och färggranna, vilket förhöjer läsupplevelsen – även om man kanske kan tycka att bilderna kommer lite väl tätt inpå varandra emellanåt.

Historien om kungen som skapade ett hov som hela Europa, inklusive Sverige, försökte efterlikna och som gav sig själv absolut makt är intressant i sig själv. Med Lindqvists hjälp blir den ännu mer intressant och dessutom levande på ett sällan skådat sätt. Detta är en biografi som vem som helst skulle kunna läsa och njuta av, inte bara de som är historiskt intresserade.

This entry was posted in Biografi, Europeisk historia, Tidigmodern tid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>