Karl X Gustavs krig: fälttågen i Polen, Tyskland, Baltikum, Danmark och Sverige 1655-1660
avatar

clas-goran-isacson_karl-x-gustavs-krigKarl X Gustav var bara kung över Sverige i sex år, men på de åren hann han med att påverka landets framtid mer än många andra regenter. Han efterträdde drottning Kristina på Sveriges tron efter dennes tronavsägelse 1654 och under hans regeringstid befann sig Sverige i krig nästan hela tiden, krig som gav Sverige Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän – det vill säga dess nuvarande gränser mot Danmark och Norge.

I Karl X Gustavs krig får vi läsa om pfalzgreven Karl Gustavs trontillträde, hur han rustade upp armén och fyllde på den efter drottning Kristina näst intill tomma statskassan och sedan förklarade krig mot Polen i ett försök att ge Sverige en sammanhängande kust kring Östersjön. Claes-Göran Isacson berättar detaljerat om regementena, antalet soldater och kanoner och om de olika slagen. Dessutom berättar han om ett krig i taget trots att de utkämpades samtidigt, vilket gör att det är lätt att följa med i boken. Resultaten av krigen, framför allt de mot Danmark, är historiskt viktiga eftersom de gav Sverige dess nuvarande gränser och det är intressant att läsa om hur det hela egentligen gick till.

Isacson har också många exakta siffror på antalet soldater och kanoner liksom storleken på arméerna och för den som är intresserad av krigshistoria så är detta en mycket trevlig detalj. Däremot kan alla siffror tyckas vara lite väl mycket för övriga läsare och boken kan i och med detta bli lite tungläst. Men mitt uppi alla siffror har Isacson även många roliga detaljer som förgyller läsningen, som t.ex. den om kanonkulan som slår mer mellan Karl X Gustavs ben och stänker ner honom med gyttja.

Vill man ha en ordentlig redogörelse för alla Karl X Gustavs krig så är detta en perfekt bok att läsa. Däremot är det ingen biografi över kungen, så den som vill ha en sådan bör läsa någon annan bok, som t.ex. Björn Askers Karl X Gustav: en biografi (2009). Karl X Gustavs krig kan dessutom, på grund av alla siffror, bli lite väl mustig för den som bara vill ha en överblick över krigen.

This entry was posted in Militärshistoria, Stormaktstid, Svensk historia, Tidigmodern tid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>