Drottningar i Sverige
avatar

tomas-blom_drottningar-i-sverigeSigrid Storråda. Blanka av Namur. Karin Månsdotter. Fredrika av Baden. Sofia av Nassau. Måhända okända namn för de flesta men de var alla drottningar i Sverige, precis som de mera kända Kristina, unionsdrottningen Margareta av Danmark och givetvis Silvia Sommerlath, och här finns de nu alla representerade; över trettio korta biografier över kvinnor som sedan 900-talet innehaft posten som Sveriges drottning.

Drottningar i Sverige kan ses som ett litet uppslagsverk över de drottningar som suttit på Sveriges tron de senaste tusen åren. Kortfattat och oftast bara på en enda sida presenterar Tomas Blom drottningarna en efter en, ackompanjerad med stora och vackra färgbilder. Men Blom räknar inte bara upp alla de kvinnorna som suttit på Sveriges tron. Han försöker också beskriva drottningens och kvinnans roll i samhället – och många gånger gick de sällan hand i hand i och med att drottningen innehade en hög ställning medan kvinnan i övrigt var underordnad mannen.

Några ”riktiga” biografier är det egentligen inte tal om – det finns det inte plats för – så den som letar efter något djupare och mera ingående kan säkerligen bli besviken på detta verk. Däremot passar den utmärkt för den som vill skaffa sig baskunskaper i ämnet eller bara letar efter något att bläddra i. Blom berättar bra och kortfattat och Drottningar i Sverige är ett bra komplement till Regenter i Sverige (Bengt Liljegren, 2004), som nästan uteslutande berättar om kungar.

This entry was posted in Biografi, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>