De avgörande slagen III: från 1789 till 1870
avatar

jfc-fuller_de-avgorande-slagen-3Sedan tidernas begynnelse har militära strateger, befälhavare och fältherrar förlitat sig på sina erfarenheter, teknikens framsteg och studier av forna tiders drabbningar för att maximera sina chanser att själva få hissa segerns fana efter en konfrontation med fienden på slagfältet. De slag och drabbningar som genom historien mest format vårt samhälle har sammanställts av författaren J.F.C. Fuller och i denna den tredje delen av fyra av hans De avgörande slagen kan vi läsa om krig och krigföring mellan åren 1789 och 1870.

Del två i serien dominerades inledningsvis av konflikten mellan Storbritannien och Frankrike under medeltiden och temat går igen även här. Visserligen inleds del tre med den franska revolutionen och kanonaden vid Valmy 1792, då de revolutionära trupperna stod mot en koalition av trupper från Preussen och Haubsburg. Den franska revolutionen hade kunnat tvingats till en tvärnit redan här, men en fransk seger såg till att samhällsomvälvningen kunde fortgå. Frankrike kunde gå vidare och aspirera till att bli en stormakt på haven, något som garanterande en konflikt med Storbritannien – och det är här som bokens tema utkristalliserar sig; konflikten mellan Storbritannien och Frankrike under de så-kallade Napoleonkrigen.

Fuller tar oss med till Trafalgar och sjöslaget mellan Storbritannien och fransk-spanska trupper 1805 samt maktkampen mellan nationerna på kontinenten under det tidiga 1800-talet, en maktkamp som ledde fram till slagen vid Leipzig 1813 och Waterloo 1815. Avslutningsvis får läsaren också ta del av Preussens expansion och det fransk-tyska kriget 1870-71. Sin vana trogen sitter Fuller på god information om de stridandes truppstorlekar och deras uppställningar och förflyttningar under slagen. För den inte så värst militärhistoriskt intresserade kan alla dessa uppgifter måhända verka förvirrande, men för att motverka detta har Fuller författat en handfull krönikor som hjälper till med den historiska kontexten. Boken blir därför lika oumbärlig för den allmänt historieintresserade som för den militärhistoriskt intresserade, för det råder inga tvivel om De avgörande slagen III: från 1789 till 1870:s förmåga att fortbilda läsaren.

Fuller skriver på ett mycket bra och engagerande sätt och är lika fascinerande som de två föregående volymerna. Tack vare de historiska kontexterna blir de många siffrorna och detaljerna aldrig tråkiga och det finns heller inga krav på att De avgörande slagen I och II måste läsas innan man ger sig i kast med denna volym. Det enda som krävs är att man identifierar sin favoritepok. Sedan är det bara att läsa på.

This entry was posted in Europeisk historia, Militärshistoria, Modern tid. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>