De avgörande slagen I: från antiken till Hastings 1066
avatar

jfc-fuller_de-avgorande-slagen-1Forna militära drabbningar på slagfältet har i alla tider studerats av fältherrar och befälhavare i ett försök att själva dra lärdomar av de stora erövrarnas taktik och strategier och för att sedan försöka applicera dessa på kampen mot sin egen fiende. Många militära slag har dessutom visat sig bli så viktiga att de påverkade sin samtid och för alltid förändrade världen. Författaren J.F.C. Fuller samlade de mest historiskt avgörande slagen i fyra volymer och i denna den första volymen behandlar han en handfull drabbningar från antikens dagar fram till och med slaget vid Hastings 1066.

Inledningsvis är det greker och perser som agerar huvudaktörer då perserna, under ledning av Xerxes, försöker invadera ett försvagat Grekland 480 f.Kr., men tack vare en viktig seger vid Salamis kunde greker, primärt atenare och spartaner, allvarligt grusa persernas planer. Prestige förlorades och samverkan med armén på land försvårades. Herraväldet på sjön gick nu till grekerna och småstaternas stöd till Persien kom i gungning. Prestigen höll dock kvar Xerxes i Grekland och vid Plataiai år 479 f.Kr. kunde grekerna slutgiltigt besegra perserna och allvarligt skaka grunden för deras imperium. Det persiska riket gick in i en nedgång medan Grekland istället gick mot en storhetstid.

På liknande sätt beskriver Fuller också de andra slagen, som Alexander den stores drabbning med perserna vid Arbela, romarnas seger över karthagerna vid Metaurus och Zama i slutskedet av det andra århundradet före Kristus, Roms nederlag i Teutoburgerskogen år 9 e.Kr. och så slutligen normandernas invasion av England och slaget vid Hastings år 1066. Fuller redogör sakligt för truppstorlekar, förflyttningar, marschvägar, arméernas formationer och uppbyggnad samt huvudpersonernas strategiska tänkande och analyserande av situationerna. För den krigshistoriskt intresserade är detta naturligtvis en guldgruva, men De avgörande slagen I: från antiken till Hastings 1066 fungerar faktiskt även för de med ett allmänt historiskt intresse och som inte så gärna bara läser om truppuppdelningar och antal soldater. Anledningen till detta är enkel; redogörelserna för slagen ackompanjeras av krönikor som sätter in slagen i sin historiska kontext, som Makedoniens uppgång, Romarrikets framväxt och förklaring till konflikten med Karthago, för att nämna några exempel. I och med det blir De avgörande slagen I mer än bara lösa redogörelser för ett antal militära drabbningar, det blir en hel historiebeskrivning om bakomliggande orsaker och förutsättningar.

Fuller skriver enkelt och är aldrig särskilt långrandig, sin detaljrikedom till trots. De avgörande slagen I är en informativ och intressant bok att läsa även för dom som inte lockas av det rent militära, ty här får vi lära oss mer om stora härförare som Hannibal, Alexander och Caesar – vilket bokens titel dessvärre inte direkt antyder – och inte bara läsa om några av deras drabbningar.

This entry was posted in Antiken, Europeisk historia, Medeltid, Militärshistoria. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>