Bronsåldersmordet: om arkeologi och ond bråd död
avatar

jonathan-lindstrom_brondsaldersmordetBöcker om arkeologiska fynd kan vara mycket intressanta i sig och det finns massor av fynd som aldrig upphör att fascinera och locka. Ett av dessa fynd är den så-kallade Granhammarsmannen som upptäcktes 1953. Historien om Granhammarsmannen blir dock aldrig så fascinerande och lockande som när arkeologen och författaren Jonathan Lindström bestämmer sig för att behandla hans öde som om det vore en modern mordgåta. Utredningen resulterade i Bronsåldersmordet: om arkeologi och ond bråd död.

Det råder inga tvivel om att Lindström verkligen gått grundligt tillväga i sitt försök att förstå Granhammarsmannen och för att läsaren skall kunna hänga med i utredningen är boken systematiskt uppbyggd i olika delar som alla avhandlar olika skeenden både i Granhammarsmannens liv och i Lindströms utredning. Vi får veta var Granhammarsmannen växt upp, att han flyttat en lång sträcka i tioårsåldern, vad han levt av, hur hans världsuppfattning förmodligen har sett ut och hur hans våldsamma död sannolikt har gått till. Lindström lyckas till och med ta reda på när på året Granhammarsmannen förmodligen avled.

Med hjälp av allehanda experter på olika områden avmaskerar Lindström undan för undan mer fakta om Granhammarsmannens liv och leverne och framför allt turerna kring hans död. Skadorna på skelettet analyseras, hans ansikte rekonstrueras och Lindström gör till och med ett försök att lista ut vilket språk han kan ha talat. Det mest fascinerande med alltihopa är hur mycket ett fåtal benbitar egentligen kan avslöja och berätta för det tränade ögat.

Lindström varvar sitt gedigna kunnande med en bra berättarröst och lägger därtill till en portion humor i sitt författarskap, vilket inte bara gör Bronsåldersmordet: om arkeologi och ond bråd död oerhört intressant att läsa utan också underhållande på samma gång. Att boken dessutom lär oss mer om bronsåldern och dess kultur i ett försök att förstå sig på Granhammarsmannen gör den dessutom lärorik, för som läsare begränsas inte kunskapsintagandet enbart till offret utan till hela hans dåtida samhälle med dess kultur och världsåskådning.

Bronsåldersmordet: om arkeologi och ond bråd död kan med sina drygt femhundra sidor tyckas vara lite för mycket för den allmänt intresserade att bita i, men faktum är att den som trots allt vågar ta tjuren vid hornen och läsa den – vilket skarpt rekommenderas – kommer finna arkeologin betydligt mer intressant än vad man först måhända kan tro. Lindström tar med läsaren på en resa och historielektion där det är en förmån att få ta del av hans kunskaper, humor och slutledningar. Dessutom överraskas man av att ett så gammalt mord som det på Granhammarsmannen kan vara så innerligt fängslande.

This entry was posted in Arkeologi, Forntid, Svensk historia. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>